Jelovnik

Pretražite letove za Tursku

Turska

  • Çanakkale
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Kırklareli
  • Balikesir
  • Thrace route
  • North Aegean Route
Canakkale

Osnovne informacije

Oficijelni jezik: Turski
Vremenska zona: UTC+3
Valuta: Turska lira (TRY)

Šta raditi?

Çanakkale je destinacija koju morate posjetiti ukoliko vas zanima historija, a posebno drevni svijet. Ali to nije jedina vrijednost koju grad ima da ponudi. Tu su još i predivan pogled na more, historijska nalazišta i nevjerovatna gastronomska ponuda. Želite znati koja su najbolja mjesta u Çanakkale-u? Nastavite čitati.

Vjerovatno su svi čuli za drevnu Troju bar jednom u životu, ili na časovima historije ili gledajući poznati film iz 2004-te godine u kojem glume Brad Pitt i Orlando Bloom. Vjeruje se da su se trojanski ratovi borili upravo na ovom lokalitetu, kao što arheološki predmeti pronađeni na Arheološkoj lokaciji Troja, koji je upisan u UNESCO-vu listu svjetske baštine, i dokazuju. Nemojte zaboraviti da se uslikate sa drvenim trojanskim konjem koji je korišten tokom snimanja filma, i posjetiti muzej Troje. 

Još jedno mjesto koje trebate posjetiti u Çanakkale regionu je Tevfikiye selo koje se nalazi relativno blizu iskopina Troje, a koje je arheološki prikaz iz perioda Troje. Pojetioci su oduševljeni historijskim, mitološkim i kulturnim vrijednostima muzeja na otvorenom, gdje imaju priliku i kupiti organske proizvode i suvenire. U provinciji se nalazi i više utvrda, kao što su Bozcaada dvorac, Kilitbahir dvorac, Çimenlik dvorac, Anatolian Hamidiye toranj. Grad Assos, kolijevka filozofije i dom Svetišta Atene, je itekako vrijedno za posjetiti. 

Nemojte napustiti Çanakkale bez da prošetate divnom obalom ili zaplivate u moru. Za kupovinu suvenira, posjetite živopisni Aynalı Çarşı bazar, opjevan u narodnom folkloru. Ovo je najpopularniji bazar u Çanakkale-u i privlači hiljade turista svake godine. 

Šta degustirati?

Çanakkale nije samo historija. Ima jako bogatu gastronomsku ponudu u kojoj dominiraju riba i morski plodovi. Definitivno trebate probati supu od škorpion-ribe po kojoj je regija poznata, kao i jela sa Melki gljivama koje rastu u podnožju borovih stabala. I nemojte zaboraviti raznovrsna jela sa sardinama. 

Za više informacija posjetite:

gocanakkaleturkiye.com

Popularne avio kompanije za Tursku