Jelovnik

Alitalia

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Alitalia na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Alitalia

Alitalia

Alitalia je italijanski nacionalni avioprevoznik, koji je devetnaesti po veličini na svijetu. Sjedište kompanije nalazi se na Aerodromu Leonardo da Vinci, poznatom i kao Rim-Fiumicino. Ova aviokompanija osnovana je 1946. godine pod imenom Alitalia – Linee Aeree Italiane. Nakon bankrota 2008. godine, kupila ju je grupa privatnih investitora zajedno sa niskotarifnim prevoznikom Air One. Danas ova aviokompanija nudi karte za više od 90 destinacija širom svijeta i brojne dodatne destinacije preko vazduhoplovnog saveza Sky Team, čija je članica od 2001. godine. Putnici iz Srbije koriste usluge Alitalie za direktne letove sa beogradskog aerodroma u Rim, a potom i u druge krajeve Evrope i svijeta.

Prtljag

U Alitalijine avione možete unijeti ručni prtljag. Njegove dimenzije i težinu određuje sama avio-kompanija, a oni se razlikuju u zavisnosti od putne klase kojom idete, kao i destinacije.

Prtljag koji predajete Alitaliji na prevoz mora biti u okviru propisanih dimenzija i težine. I u ovom slučaju se pravila razlikuju u skladu sa dužinom leta i putnom klasom.

Putne klase

Alitalia prodaje karte za četiri putne klase. Classica je ekvivalent ekonomske klase. Tokom vožnje avionima Airbus A330 i Boeing 777 na raspolaganju vam je individualni sistem zabave. Iz aviona možete obavljati telefonski poziv sa drugim putnikom na zemlji ili u avionu – za potonje je potrebno samo da na svom telefonu odaberete broj njegovog ili njenog sjedišta. Putnik može predati prtljag do 23 kg i sa sobom može ponijeti u kabinu ručni prtljag do 8 kg u okviru dozvoljenih dimenzija.

Ako su kupili kartu Classica Plus, putnici mogu predati dva komada prtljaga od po 23 kg. Osigurana je i usluga prioritetnog ukrcavanja, a također i set za spavanje i ergonomska sjedišta u manjem dijelu kabine koja pružaju do 40% više prostora za noge.

Kupovinom karte Ottima Business Class dozvoljen vam je pristup salonima Alitalije i Sky Teama. Putnici s ovom kartom imaju chesk-in na posebnom gate-u. Predati prtljag ograničen je na dva komada od po 32 kg. Udobnost u avionu osiguraće Vam, između ostalog, kožna sjedišta sa više prostora. Najudobnija putna klasa – Magnifica Business Class – nudi kožna sjedišta sa masažnom funkcijom i mogućnošću rasklapanja sjedišta u krevet.

Online check-in

Možete realizovati online check-in 24 sata prije polaska ili kasnije. Tokom online check-in procesa, možete odabrati sjedište u kabini, dokupiti za sjedište sa dodatnim prostorom za noge ili dodatni prtljag.

Online check-in  nije moguć za djecu bez roditeljske pratnje, putnike kojima je potrebna dodatna pomoć, kao ni za putnike koji putuju iz Kaira, Rio de Jeneiro, Sao Paula, Tripolija i Tunisa, niti za putnike koji putuju u Moskvu, Sankt Peterburg ili Tripoli.

Flota

Alitalia ima jednu od najmlađih avionskih flota na svijetu – prosječna starost njenih letjelica je 7 godina. Među 98 aviona ove kompanije spadaju, između ostalih, modeli Boeing 777 i Airbus A330.

Aerodrom Leonardo da Vinci, Rim-Fiumicino

Na ovom aerodromu, udaljenom 35 km na jugozapad od historijskog centra Rima, nalazi se glavna baza Alitalije. Po broju prevezenih putnika ovo je osmi po veličini aerodrom u Evropi. Svake godine preko njega se preveze više od 40 miliona ljudi. Podijeljen je na četiri terminala: T1 služi za nacionalne letove Alitalije i letove alijanse SkyTeam, Lux Air i Air Italy u zoni Schengen, T2 je za niskotarifne avioprevoznike, T3 za međunarodne letove, a T5 za letove iz Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.  

Osvježenje

Čitajte više

Čitajte više

Dodatne usluge

Ako putujete ekonomskom klasom, možete dokupiti sjedište sa dodatnim prostorom za noge. Uz to, kada rezervišete kartu preko interneta, možete kupiti još neke usluge po povoljnijoj cijeni. Putnici kojima je potrebna dodatna pomoć treba da prijave svoje potrebe do 48 sati pijre zakazanog leta. Putnici koji putuju sa životinjama starijim od 3 mjeseca moraju ponijeti sva neophodna dokumenta i prijaviti se na šalteru najkasnije 90 minuta prije planiranog polaska.