Jelovnik

Aegean

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Aegean na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Aegean

Aegean

Aegean je grčka aviokompanija, druga po veličini u toj državi. Prethodnik aviokompanije - Aegean Aviaton je osnovan 1987. godine od strane Antonisa i Nikolaosa Simigdalasa. U početku je kompanija nudila charter letove avionima Learjet, uglavnom za VIP putnike. Današnje ime aviokompanije funkcioniše kao zvanično ime od 1999. godine. Također, aviokompanija se od tog trenutka bavi regularnom prodajom avio-karata za redovne letove. 2005. godine aviokompanija započinje saradnju sa Lufthansom, 2006. godine sa portugalskim TAP-om, 2008. sa Brussels Airlines, a 2010. godine pridružuje se Star Alijansi.

Od oktobra 2013. godine kompanija postaje vlasnik svog najvećeg konkurenta na domaćem tržištu, aviokompanije Olympic Air, međutim obje su aviokompanije sačuvale svoja imena, logo, zasebne flote i zaposlenike. Mreža konekcija grčkog prevoznika obuhvata većinu evropskih aerodroma, te aerodrome u Egiptu, Izraelu i na Kipru. Aviokompanija povezuje direktno Beograd sa glavnim gradom Grčke – Atinom. Aegean Airlines je više puta nagrađen i odlikovan za pouzdanost i tačnost.

Prtljag

Putujući sa aviokompanijom Aegean imate pravo da ponesete ručni prtljag u kabinu aviona. Njegova težina i dimenzije su određene od strane aviokompanije i mogu varirati u zavisnosti od rezervisane klase ili destinacije. Registrovani prtljag mora imati određene dimenzije i težinu. I u ovom slučaju sve zavisi od rezervisane klase i rute.

Klase

Putnici ekonomske klase putuju sjedeći na kožnim sjedištima. Za vrijeme puta imaju pristup zabavnom programu, a jedan od kanala prikazuje informacije o letu i mapu sa praćenjem trenutne lokacije aviona. Putovanje biznis klasom sa kompanijom Aegean daje putnicima različite prednosti npr. ulazak u avion odvojenim ulazom i mogućnost odabira sjedišta do 24 h prije leta. U kabini putnici mogu uživati u udobnim foteljama, a za veći komfor putnika, u svakom redu srednje mjesto je prazno. Putnici ove klase dobiće piće dobrodošlice, za vreme leta poslužuje im se topli obrok, predjelo, čokoladice, kafa, alkohol, tople peškire i novine.

Online check-in

Ukoliko putujete sa kompanijom Aegean Airlines imate mogućnost uraditi online check-in od 48 sati do 30 minuta prije planiranog polijetanja, te odabrati mjesta u avionu po želji birajući slobodna mjesta na prikazanoj mapi sjedišta. Nakon odrađenog chesk-ina trebate odštampati svoju bording kartu ili preuzeti je preko mobilne aplikacije na svoj pametni telefon.

Flota

Flota kompanije Aegean Airlines obuhvata avione tipa: Airbus A320, A321, A319, Dash 8-100, Dash8-Q400.

Aerodrom Elefterios Venizelos Atina

Međunarodni aerodrom Elefterios Venizelos nalazi se u Spati, 25 km istočno od centra grčkog glavnog grada. Najveći je aerodrom u ovoj državi. U glavnom terminalu putnici mogu naći barove, restorane, prodavnice, a u prostoru dolazaka mogu koristiti uslugu iznajmljivanja automobila. Na području aerodroma pristup bežičnom internetu je besplatan. Postoji i mogućnost korištenja internet kioska.

Obroci

Putnicima ekonomske klase poslužuju se užine, sendviči, lagani obroci, kafa i bezalkoholno piće.

Putnici business klase dobiće prije polijetanja piće dobrodošlice, za vrijeme leta poslužuju im se alkoholna pića, između ostalog širok izbor grčkih vina, zatim topli obrok grčke kuhinje, čokoladice, kafa.

Dodatne usluge

U avionu, na međunarodnim letovima putnici mogu da nabave parfeme, kozmetiku, nakit, satove i druge artikle poznatih brandova, po pristupačnim cijenama.