Jelovnik

Air France

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Air France na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Air France

Air France

Air France je francuska aviokompanija sa sjedištem u Tremblay-en-France. Član je SkyTeam alijanse.

Air France opslužuje 36 destinacija u Francuskoj, kao i 168 destinacija u 93 zemlje širom svijeta, kako putničkim tako i cargo letovima. Kao jedna od dvije aviokompanije koristio je supersonične avione Concorde.

Aviokompanija je osnovana 7. oktobra 1933. godine spajanjem kompanija Air Orient, Air Union, Compagnie Générale Aéropostale, Compagnie Internationale de Navigation Aérienne (CIDNA) i Société Générale de Transport Aérien (SGTA).

Air France je predstavljao nacionalnog prevoznika Francuske čitavih sedam decenija, sve do spajanja sa kompanijom KLM 2003. godine.

Prtljag

Na Air France-ovim letovima je dozvoljeno ponijeti ručni prtljag u avion. Dimenzije i težina prtljaga su definisani od strane aviokompanije i mogu varirati u zavisnosti od rezervisane klase i rute. Predati prtljag je također ograničen određenim dimenzijama i težinom. Ponovno sve u ovisnosti od rezervisane putničke klase i pravca putovanja.

Klase

Ekonomska
Sjedište u avionu može se odabrati nakon rezervacije aviokarte preko web stranice aviokompanije ili na posebnom samouslužnom kiosku na aerodromu. Korisnici programa Flying Blue sa Platinum i Gold statusom mogu da koriste aerodromske salone bez obzira na klasu koju su rezervisali. U cijenu karte uključeno je piće i užina koje putnici dobijaju u avionu. Na interkontinentalnim letovima svaki putnik ima pravo ponijeti jedan komad registrovanog prtljaga težine do 23 kg koji je uključen u cijenu karte. Putnici za vrijeme leta mogu dobiti jastuk, deku, masku za spavanje i slušalice. Postoji i poseban meni za djecu.

Premium Ekonomska
Putnici koji su rezervisali let u premium Ekonomskoj klasi, imaju više mjesta za noge između sjedišta. U cijenu karte uračunat je i veći prtljag, prvenstvo usluga na aerodromu, pristup salonima i povećani broj bodova za milje. Dodatno, na interkontinentalnim letovima svaki putnik dobija pored ostalog: jastuk, vunenu deku i flašicu vode.

Business Klasa
U business klasi svako sjedište može da se pretvori u krevet dugačak dva metra. Fotelja može također biti udobno mjesto za rad – zahvaljujući maloj lampici, utičnicama za uređaje, satelitskom telefonu, slušalicama koje izoluju zvuk. Dodatno, uz naručeni obrok poslužuju se francuska vina.

La Première
Ovo je najudobnija opcija putovanja sa aviokompanijom Air France. Usluga u avionu je dostupna u svakom trenutku. Putnici, osim seta za spavanje dobijaju i kozmetiku Givenchy za osvježenje. Jelovnik pripremaju najbolji kuhari, dobitnici Michelin-ovih zvjezdica.

Online check-in

Online check-in je dostupan 30 sati prije polaska i dozvoljava da potvrdite svoju prisutnost na letu i da odaberete sjedište. U završnoj fazi check-ina putnik dobija boarding karte. Nakon dolaska na aerodrom putnicima ostaje samo da predaju svoj prtljag na check-in šalteru.

Flota

Flota Air France sastoji se od aviona kao što su Airbus A318, Airbus A319, Airbus A320 (2010), Airbus A321-200, Airbus A330, Airbus A340-313 X, Airbus A380, Boeing 747-400. 2016. godine u flotu su uvršteni i Airbus A350-900, Airbus A380-800, Boeing 747-400, Boeing 777-200ER, Boeing 777-300ER, Boeing 787-9, Boeing 747-400ERF i Boeing 777F.

Šarl de Gol Aerodrom u Parizu

Pariz-Roissy - Charles de Gaulle aerodrom je glavno sjedište aviokompanije AirFrance. Avioni aviokompanije skladišteni su na još nekoliko francuskih aerodroma i to u Lionu, Marseille i Toulouse. Charles de Gaulle se nalazi 23km sjeveroistočno od Pariza. Aerodrom je sa gradom povezan autoputem i željeznicom, a najlakši način da se stigne do centra je autobusom (RAPT prevoznik) ili taksijem. Do glavnih turističkih atrakcija može se stići i TGV željeznicom. Ovo je jedan od prvih aerodroma sa željezničkom vezom.

Na aerodromu se nalaze tri terminala koja su međusobno povezana besplatnim autobuskim linijama. Aerodrom nudi široki spektar usluga kao što su: različite prodavnice, restorani, saloni za business putnike, info pultevi za turiste, mjesta za molitve, besplatni pristup internetu, itd.

Osvježenje

Vrsta obroka na letu zavisi od klase koja je rezervisana. Alkoholna pića su uračunata u cijenu karte na svim rutama bez obzira na klasu leta. U ekonomskoj klasi na kraćim relacijama služe se samo sendviči i piće, dok na interkontinentalnim letovima obroci sadrže tri vrste različitih jela. Putnicima u business klasi predjelo, plata sireva, i tri vrste jela serviraju se odmah po polijetanju. Gurmansko putovanje svaki putnik započinje čašom šampanjca, a nakon toga ima mogućnost da uživa u jelima pripremljenim od strane majstora kuhinje koji su odlikovani i Michelin zvjezdicama. Vrsta hrane koja se poslužuje zavisi od dužine leta. Na letovima dužim od 2,5 sati putnicima se obavezno služi topli obrok. Putnici koji putuju u prvoj klasi mogu naručiti jela iz jelovnika, a obroci su pripremljeni od strane najboljih kuhara koji su odlikovani Michelin zvjezdicama – Joël Robuchon, Régis Marcon, Guy Martin, Anne-Sophie Pic, Michel Roth. Možete da birate obroke inspirisane azijskom kuhinjom kao i svježe plodove mora.

Dodatne usluge

Za vrijeme leta putnicima je dostupan sistem zabave. Putnici mogu da biraju između filmova (na engleskom, francuskom, španskom, neki i na kineskom, japanskom, korejskom i hindi jeziku), muzike i igrica. Air France magazin nalazi se kod svakog sjedišta, a u business klasi i prvoj klasi dodatno – magazin Air France Madame.

U maju 2003. godine KLM i Air France opremili su bežičnim internetom jedan od svojih Boeing 777-300ER aviona. Putnici mogu koristiti internetsku mrežu nakon što avion dostigne visinu od 20 hiljada stopa (oko 6 km).

Loung saloni su poznati kao Le Salon. Dostupni su putnicima koji putuju u klasama: La Première, Business i Premium Ekonomskoj. Također, pristup salonima imaju putnici koji putuju u ekonomskoj klasi, ukoliko su članovi programa Flying Blue Gold, Flying Blue Platinum, SkyTeam Elite ili Elite Plus. Putnicima se nude piće i užina, a na raspolaganju su međunarodne novine, besplatan Wi-Fi. Postoji mogućnost korištenja tuševa i spa centra. Saloni 530 Air France i 300 Sky Team locirani su širom svijeta na svim kontinentima osim Antarktika.

Program Flying Blue nagrađuje Air France-ove i KLM-ove putnike sa bodovima za milje. Članstvo je besplatno. Sakupljene bodove putnici mogu da mijenjaju za razne pogodnosti.