Jelovnik

Ellinair

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Ellinair na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Ellinair

Ellinair

Ellinair je grčka aviokompanija sa bazom na Međunarodnom aerodromu „Makedonija“ u Solunu.

Osnovana je 2013. godine, iz sve veće potrebe grčke turističke agencije Mouzenidis Travel za avio-kartama, a dio grupacije Mouzenidis Group ostala je do danas.

Ovaj avio-prevoznik organizuje direktne charter letove iz Beograda ka Kritu (Heraklion), kao i svakodnevne letove od Soluna za Atinu, kao i iz ovih gradova ka raznim grčkim ostrvima.

Kartu za letove moguće je kupiti i preko agencije Mouzenidis Travel, ali i samostalno, preko web stranice Ellinaira, ukoliko samo želite avio-prevoz.

Godine 2015. dodate su još neke destinacije, te sada ova kompanija ima pet aerodroma kao svoje baze i saobraća do 42 destinacije.

Godine 2017. avio-prevoznik Ellinair dobio je nagradu aerodroma Šeremetjevo za najbolju evropsku aviokompaniju.

Prtljag

Ellinair ima ista pravila za prtljag za sve letove i tarife avionskih karata.

Unošenje ručnog prtljaga u avion je uračunato u cijenu karte ako je on u okviru propisanih dimenzija i težine. Preko ovog avio-prevoznika imate pravo i na dodatni besplatni, manji ručni prtljag – žensku torbu ili torbu s laptopom ili tabletom.

U cijenu karte uračunat je i prtljag koji se predaje na aerodromu ako je u okviru propisanih dimenzija i težine.

Za bebe koje nemaju rezervisano mjesto u avionu može se ponijeti jedan manji komad prtljaga, također u okviru propisanih dimenzija i težine. Kolica na rasklapanje za bebu ili auto-sjedište za dijete računaju se kao poseban prtljag i ne naplaćuju se posebno.

Studentima i vojnim regrutima, uz identifikaciju kao dokaz, dozvoljen je prtljag veće težine u odnosu na uobičajenu, na domaćim letovima i letovima za Njemačku.

Putne klase

U avionskoj kabini postoji jedna putna klasa, a avionske karte naplaćuju se po tri različite tarife: Super, Classic i Comfort, od kojih je posljednja najskuplja i donosi najviše prednosti.

Broj karata u svakoj od tarifa je ograničen, te kada se sve karte po jednoj tarifi rasprodaju, na raspolaganju ostaje samo izbor druge dvije.

Online check-in

Online check-in za let preko kompanije Ellinair moguće je isključivo ako letite preko sljedećih aerodroma: Solun (SKG), Atina (ATH), Heraklion (HER), Rodos (RHO), Santorini (JTR), Mikonos (JMK), Krf (CFU), Kavala (KVA), Moskva-Šeremetjevo (SVO), Moskva-Vnukovo (VKO), Kijev (KBP), Frankfurt (FRA), Minhen (MUC) i Berlin (TXL).

Preko interneta se možete prijaviti na svoj let najranije 48 sati, a najkasnije 3 sata prije zakazanog polijetanja. Prilikom onlinecheck-ina dobićete elektronsku kartu, koju treba odštampati i ponijeti sa sobom na aerodrom.

Za ostale aerodrome preko kojih saobraća ovaj avio-prevoznik, uključujući i onaj u Beogradu, važe uobičajena pravila prijavljivanja na let dva sata prije zakazanog polijetanja (najkasnije 40 minuta prije vremena polaska aviona). Check-in na aerodromu se ne naplaćuje.

Flota

Flota avio-prevoznika Ellinair sastoji se od četiri aviona tipa Airbus 319 i Airbus 320. Tokom ljetne sezone, kada je u opticaju i više charter letova, flota se utrostručuje letjelicama tipa Airbus 320 i Boeing 737/300.

Međunarodni aerodrom „Makedonija“ u Solunu

Ovaj aerodrom (na grčkom: Kratikós Aeroliménas Thessaloníkis „Makedonía“) nekada je bio poznat i kao aerodrom u Mikri, a nalazi se u istoimenom mjestu 13 kilometara južno od Soluna. Otvoren je 1930. godine i služi kao vojni i putnički aerodrom, treći po veličini u Grčkoj, nakon onih u Atini i Heraklionu.

Glavna je vazdušna luka u Sjevernoj Grčkoj i služi kao baza ne samo kompanije Ellinair već i kompanija Aegean Airlines, Astra Airlines, Olympic Air i Ryanair. Sa njega je lako dostupna oblast Halkidikija.

Terminal se sastoji od tri sprata. U prizemlju su dolasci (odvojeno za međunarodne i letove u zemlji). Drugi sprat rezervisan je za polaske, a na njemu se nalaze i tržni centar, kao i šalteri, čekaonice, prodavnice, sjedišta avio-prevoznika. Na trećem spratu nalaze se dva restorana i nekoliko barova s pogledom na pistu.

Wi-Fi je besplatan u putničkim lounge barovima, čije se korištenje dodatno naplaćuje.

Obroci

Tokom letova, kompanija Ellinair nudi besplatne obroke ili užine, besplatne tople i hladne napitke, kao i asortiman bezalkoholnih i alkoholnih pića.

Osigurani su i posebni zdravi obroci za djecu.

Specijalni obroci, kao što su oni za dijabetičare, vegetarijanski obroci, kao i jela prilagođena putnicima sa alergijama ili pripadnicima različitih religija, dostupni su na zahtjev. Radi najave, potrebno je kontaktirati kontakt centar kompanije bar 48 sati prije polijetanja.

Na međunarodnim letovima služi se obrok koji se sastoji od namaza, salate, hladnog jela i deserta, koji se može upariti uz crno ili bijelo vino.

Dodatne usluge

Na letovima avio-prevoznika Ellinair dostupan je besplatan magazin Anemos za čitanje tokom leta.

Putnicima ove kompanije, uz doplatu su dostupni i CIP lounge Anemos na aerodromu u Heraklionu (postoje tri cjenovno različita paketa usluga) i VIP lounge na aerodromu Elefterios Venizelos u Atini.

Specijalne usluge uključuju i Meet & Assist servis – doček predstavnika i transfer zasebnim vozilom na željenu lokaciju.

Kompanija pruža i usluge praćenja maloljetnih lica tokom leta (važi za djecu od 5 do 12 godina).

Osoblje Ellinaira pruža pomoć na aerodromu i tokom leta osobama sa posebnim potrebama. Prijevoz invalidskih kolica je besplatan, a putnici sa otežanim kretanjem, kada kontaktiraju kontakt centar unaprijed, mogu dobiti asistenciju.