Jelovnik

Adria Airways

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Adria Airways na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Adria Airways

Adria Airways

Slovenačka nacionalna kompanija Adria Arways osnovana je 1961. godine, kao charter kompanija pod imenom Adria aeropromet. Tokom perioda Jugoslavije bila je poznata kao charter kompanija Ineks-Adria aviopromet. Po osamostaljenju Slovenije postala je nacionalni avioprevoznik ove države. Adria Airways je postala članica saveza Star Alliance 2004. godine. Od 2006. godine kompanijom upravlja novi većinski vlasnik, luksemburški fond 4K Invest.

Adria Airways ima dobru mrežu linija na teritoriji bivše Jugoslavije i sa nekoliko velikih gradova širom Evrope, ukupno oko dvadeset destinacija. Sezonski charter letovi kompanije vode do brojnih destinacija na obalama Mediterana i na Bliskom istoku.

Baza kompanije je Aerodrom Jože Pučnik u Ljubljani, uz sekundarne u Prištini i Tirani. 

Prtljag

Ručni prtljag moguće je besplatno uneti na let kompanije Adria Airways ako je on u okviru propisanih dimenzija i težine. Sa sobom u kabinu možete poneti još jedan komad prtljaga, koji se smatra ličnim – žensku torbu, laptop ili manji predmet.

Putnicima biznis klase (tarife) dozvoljeno je unošenje dva komada ručnog, uz lični prtljag.
Predati prtljag mora biti u okviru propisanih dimenzija i težine, što zavisi od putne klase, tarife i destinacije.

Doplata prtljaga za sve klase i tarife moguća je do 4 sata pre poletanja.
Korisnici nagradnog programa Miles & More imaju dodatne pogodnosti kad je količina prtljaga u pitanju.
Pre polaska na put obavezno proverite pravila o pakovanju tečnosti i spisak zabranjenih predmeta i spakujte se u skladu s ovim pravilima.

Putne klase

Adria Airways karte moguće je rezervisati kroz jednu od četiri tarife:
• Basic
• Classic
• Flexible
• Business.

Svaka od tarifa prilagođena je različitim željama putnika. Business tarifa (klasa) podrazumijeva besplatnu hranu i napitke tokom leta, dodatni prtljag, brzi check-in na aerodromu, pristup lounge prostorima za business putnike i druge pogodnosti. 

Online check-in

U zavisnosti od aerodroma polijetanja možete se čekirati preko web stranice avioprevoznika Adria Airways. Ukoliko aerodrom ne podržava online check-in, prijava za let na aerodromskom šalteru je besplatna.

Ako aerodrom podržava online check-in, izbjegnite dodatne troškove na aerodromu tako što ćete se za let prijaviti preko web stranice kompanije Adria Airways u periodu od 24 sata do 60 minuta prije zakazanog polijetanja vašeg leta. Kartu za ukrcavanje (boarding pass) koju dobijete ovim putem treba odštampati ili ponijeti sačuvanu na svom mobilnom telefonu. 

Flota

Flota avioprevoznika Adria Arways sastoji se od više od 10 aviona, namijenjenih kratkim i srednje dugim letovima. Tipovi letjelica zastupljeni u floti su: Bombardier CRJ-200LR, Bombardier CRJ-900 i Airbus A319.

Aerodrom u Ljubljani

Baza kompanije je Međunarodni aerodrom Jože Pučnik u Ljubljani (nekada poznat kao Brnik), glavni aerodrom u Sloveniji. Ovaj aerodrom postoji još od 1933. godine, a nalazi se 26 km sjeverozapadno od centra Ljubljane i oko 10 km istočno od Kranja.

Putnički terminal se proširuje od 2016. godine, a renoviranje će biti završeno do kraja 2018. godine. Preko njega se preveze više od milion i pol putnika godišnje.

Iako ne veliki po površini, ovaj aerodrom pruža sve uobičajene usluge za putnike: gastronomsku ponudu, duty free robu, besplatni Wi-Fi konekciju u terminalskoj zgradi.

Do aerodroma se može doći auto-putem E-61 iz pravca Gorenjske i lokalnim putem 104 koji vodi do Kranja, kao i taksi prevozom.

Autobuskim prevozom dobro je povezan sa obližnjim gradovima Ljubljanom i Kranjem. Redovne linije voze do Glavne željezničke stanice u Ljubljani, a mini-busevi i do Bleda, Bohinja i Kranjske Gore. 

Obroci i osvježenje

Izbor sendviča, slatkih i slanih grickalica i toplih i hladnih, kao i bezalkoholnih napitaka dostupan je, uz doplatu, putnicima svih tarifa osim business tarife.

Putnici koji su odabrali Business tarifu uživaju u besplatnom obroku i napicima tokom leta.

Specijalni obrok, bilo za djecu, bilo prema specijalnim prehrambenim ili religijskim restrikcijama, uz doplatu možete naručiti minimum 48 sati prije rezervisanog leta i podložan je prethodnom odobrenju avioprevoznika Adria Airways. 

Dodatne usluge

Putnici tokom leta mogu uživati u čitanju OnAir magazina, a također i pristupiti istoimenom internet portalu sa zabavnim sadržajem – zanimljivostima o vašoj destinaciji, informacijama o toku leta, igrama za djecu i odrasle, chat-sobama...

Pratnja za djecu omogućena je uz doplatu.

Adria Airways omogućava podršku putnicima sa smanjenom pokretljivošću. Potrebno je samo rezervisati kartu ranije i najaviti se unaprijed preko pozivnog-centra kompanije.

Miles & More je nagradni program za putnike koji je pokrenula Lufthansa 1993. godine. Nagradne poene sakupljate kroz milje putovanja koja ste ostvarili i možete ih koristiti u širokoj mreži partnera ovog programa za različite pogodnosti tokom putovanja.