Jelovnik

Aeroflot

Advertisement

Najpovoljnije ponude avio kompanije Aeroflot na eSky

Cijena po 1 odrasloj osobi u oba pravca

Advertisement

Saznajte više o Aeroflot

Aeroflot

Aviokompanija Aeroflot je ruski nacionalni avioprevoznik, najveći u zemlji. Zvanično je počeo sa radom u februaru 1923. godine. Tokom sovjetske ere bio je jedini avioprevoznik u ovoj državi i istovremeno najveći na svijetu. Godine 1971. ova aviokompanija je uključena u IATA sistem, a devet godina kasnije postala je zvanična aviokompanija učesnika 22. Olimpijskih igara u Moskvi. Tim povodom izgrađen je novi međunarodni aerodrom Šeremetjevo 2.

Kada se Sovjetski Savez raspao, osnovani su mnogi zasebni avioprevoznici u Rusiji i drugim bivšim republikama, a Aeroflotovi avioni letjeli su na nekih 300 do 500 regionalnih i lokalnih destinacija. Ubrzo potom je ova aviokompanija privatizovana. Godine 2006. Aeroflot je postao član SkyTeam saveza. Sada po Skytrax sistemu nosi 4 zvjezdice, a u Finansijskom izvještaju brandova naveden je kao najjači brand jednog avioprevoznika na svijetu.

Danas ovaj ruski prevoznik leti na oko 300 destinacija u 60 zemalja, između ostalih na aerodrome u Evropi, Aziji, Africi, na Bliskom istoku i u Južnoj Americi. U Srbiji ga putnici često koriste za putovanja u Kinu i na Tajland, kao i za letove do gradova bivšeg SSSR-a kao što su Sankt Peterburg i Minsk.

Prtljag

Aeroflot dozvoljava unošenje ručnog prtljaga u kabinu. Njegove dimenzije i težina zavise od aviokompanije i mogu varirati u odnosu na putnu klasu i destinaciju.

Prtljag koji se predaje u avion također mora imati određene dimenzije i težinu, što isto zavisi od klase rezervacije i destinacije.

Putne klase

Putnicima ekonomske klase omogućena je raznolika ponuda audio i video programa, radio-programa, televizijskih kanala i filmova. Putnici biznis i premium klase imaju pristup i audio-knjigama i video-igrama. Putnici svih klasa mogu kupovati u duty free shopu u avionu. Razlika između ekonomske klase i klasa biznis i premium je u udobnosti putovanja – ekonomska klasa nema veći razmak između sjedišta. Uz to, jela u klasama biznis i premium služe se na porculanskim tanjirima.

Online check-in

Ako putujete kompanijom Aeroflot, online check-in možete obaviti od 24 sata do 90 minuta prije zakazanog polijetanja. Online check-in možete obaviti i preko mobilne aplikacije. Ako odaberete online check-in na internetu, sa sobom morate ponijeti odštampanu kartu za ukrcavanje (boarding pass). Online check-in nije omoguć za letove sa aerodroma u SAD-u i Indiji, a također ni ako putujete sa djetetom mlađim od 2 godine.

Flota

Flota ruskog avioprevoznika sastoji se od 190 aviona tipova Airbus 320-200, A321-200, A330-200, A330-300, Boeing 737-800, Boeing 777-300ER i Suchoj SuperJet 100-95B. Njihova prosječna starost je manje od 4 godine.

Aerodrom Šeremetjevo u Moskvi

Ovaj međunarodni aerodrom smješten je blizu prijestolnice Rusije. Donedavno je, kad je u pitanju broj putnika, bio na prvom mjestu, ali je od 2008. godina na tom mjestu moskovski aerodrom Domodedovo. Ipak, Šeremetjevo je i dalje veoma važan aerodrom za Moskvu. Na terminalima ima različitih barova, restorana i prodavnica, uključujući i one u kojima se carina ne naplaćuje, također se može iznajmiti automobil, a na svim terminalima (B, C, D, E i F) ima opcija za besplatan bežični internet.

Osvježenje

Jela koja se služe zavise od destinacije i doba dana, a za ručak je uključen i izbor između dva topla jela. Uz to, putnici tokom leta imaju pravo na besplatne sokove i bezalkoholna pića. U avionu se mogu kupiti vino, pivo, votka i druga alkoholna pića. Na zahtjev se služe i vegetarijanska i jela za dijabetičare.